Trä

Svarva i trä

Historik

Att svarva är en uråldrig metod för att framställa bruksföremål iträ.På bilder från antika Egypten kan man se att svarvaren hade en medhjälpare, som roterade svarvämnet fram och åter med hjälp av en rem som lindats runt själva ämnet.Metoden med fram- och återgående rotation användes i olika varianter fram till medeltidens slut. Efter att Leonardo da Vinci i slutet av 1400-talet konstruerat ett svänghjul som drevs  runt med hjälp av vevstake och fotplatta, kunde man tillverka svarvar med kontinuerlig rotation. Från 1500-talet finns skriftliga belägg på att svarvning av bruksföremål var vanligt i Sjuhäradsbygden i Västergötland. Skålaknallarna var oftast bönder som skaffade sig extra inkomst genom att svarva skålar, fat och dryckeskärl, som de vandrade omkring och sålde i bygderna. Kundkretsen fanns mest i södra Sverige, men knallarna vandrade även till Norge och södra Norrland. Materialet var mest bok, som är ett hårt och hållbart träslag, men man använde också ek, björk och al.

 

Tälja i trä

 

Produkter

Jag arbetar enbart med svenska träslag, oftast björk eller al, ibland körsbär. Skedar, som är avsedda att äta med oljar jag med solrosolja, som inte ger någon bismak. Övriga produkter ytbehandlar jag med kallpressad linolja. Antingen som ren olja eller som oljelasyr då jag tillsätter naturliga färgpigment.Till sist lägger jag på ett lager bivax, som ger extra lyster åt träet.

Beställa produkter kan du göra här

Sovelfat

Sovelfat

 

 

Svarvade och dekorerade sovelfat användes ofta i äldre tider som uppläggsfat för kött och fläsk. Idag kanske man använder ett sovelfat som kakfat eller tårtfat.

     sovelfat diam 28 cm       

.

Svarvade skålar

 

Snibbskål svarvad i alträ

 

 

 

Svarvade skålar kunde användas tex. som dryckeskärl eller grötfat. En snibbskål ( skål med öron ) kunde fyllas med öl och sedan skickas laget runt.En bolle är en skål avsedd för dryck, med indragen kant (kanske för att undvika att spilla).

         snibbskål diam 18 cm      

   
     
svarvad bolle    

       bolle diam 11 cm       

 

svarvad skål från gårdby slöjd

    Skål av alträ, målad utsida diam 13 cm

                                                                         

.    

 

 

 

svarvad skål,körsbär från gårdby slöjd

     Skål av körsbär, diam 21 cm. 

 

skål av björk från gårdby slöjd

     Skål av björk, diam 24 cm.  

.

svarvat fat från gårdby slöjd

        Fat av körsbär, diam 32 cm.  

Svarvade tallrikar

svarvad trädisk

 

svarvad trätallrik

 

Under medeltiden lade man oftast maten på en rund brödskiva ( bröddisk ). Man avslutade alltså måltiden med att äta upp tallriken !  Senare ersattes bröddisken av en rektangulär träskiva ( trädisk ). Från 1500-talet har man i Sverige använt svarvade trädiskar eller trätallrikar. Skillnade mellan svarvad disk och svarvad tallrik är flytande, men disken är en äldre modell med plan yta och låg kant (övre bilden),medan tallriken kan vara av olika djup och med ett bredare brätte runt om (nedre bilden). Tallrikar av denna typ användes av allmogen fram till slutet av 1800-talet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Tallrik , svarvad av alträ                                            

   

 

Slevar och skedar

Bild på slev och sked

 

 

Slev och sked täljda av björkträ

         slev längd 18 cm                         

          sked längd 12 cm                        Pris 45 kr

   

 

Nystepinne

nystepinne                                                        

 

 

Om man nystar upp garnet på en nystepinne får man ett behändigt nystan, där man hämtar garnet inifrån.

     

 

Kontakt

Telefon:0485-33421
Mobil: 072-5617815 eller 0706 174114


Adress: Gårdby 157
38692 Färjestaden
Sverige


E post: gardbyslojd@gmail.com

Om du vill göra en beställning klicka här